MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

KÜSUF

<< 1080 >>

DEVAM: 1- Güneş Tutulması Namazının Meşruiyeti, Kıraati, Rekat Sayısı ve Hutbesi ile ilgili Hususlar

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

- - (-)

7924 (1)- İbn Abbas anlatıyor: "Güneş tutulunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaki müslümanlara namaz kıldırdı. Namazda kıyamda Bakara Suresi'ni okuyacak kadar uzun durdu. Sonra uzunca bir rüku yaptı. rükudan kalkınca bir öncekinden kısa, ama yine uzunca kıyamda durdu. Sonra bir öncekinden daha kısa, ama yine uzunca bir rüku yaptı. Sonra secdeye gitti. Secdeden kalktıktan sonra bir önceki kıyamdan kısa, ama yine uzunca kıyamda durdu. Sonra bir öncekinden daha kısa, ama yine uzunca bir rüku yaptı."

Abdullah der ki: Babamın (İmam Ahmed'in) dediğine göre Abdurrahman'a okuduğu metin şöyledir: " ... Sonra (ikinci rekatta) bir önceki kıyamdan kısa, ama yine uzunca kıyamda durdu. Sonra bir öncekinden daha kısa, ama yine uzunca bir rüku yaptı. rükudan kalkınca bir öncekinden kısa, ama yine uzunca kıyamda durdu. Sonra bir öncekinden daha kısa, ama yine uzunca bir rüku yaptı. Sonra secdeye gitti. Sonra da namazı bitirdi."

Sonra babam, İshak'ın rivayetine şöyle devam etti: Namazı bitirdiğinde güneş açılmıştı. Namaz sonrası: ''Güneş ve Ay, Allah'ın ayetlerindendir. Hiç kimsenin ne ölümüne, ne de doğumuna tutulmazlar. Onların tutulduğunu gördüğünüz zaman Allah'ı zikredin'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulül Namazdayken bir şeyi alır gibi yaptığını, ayrıca biraz geriye çekildiğini gördük" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Namazdayken cenneti gördüm ve salkım!drından birine dokundum.

 

Şayet o salkımı alsaydım dünya döndükçe ondan yerdiniz. Cehennemi de gördüm ki bugünkü gibisini asla görmüş değildim. Cehennem ahalisinin çoğunun kadınlardan olduğunu da gördüm. '' Ashab: "Ey Allah'ın Resulünden?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nankörlüklerindenl1 buyurdu. Ashab: "Allah'a karşı nankörlükleri mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yakınlarına ve yapılan iyiliklere karşı nankörlükleridir. Kadınlardan birine bir ömür iyilikte bulunsan sonra da senin bir kusurunu görse: ''Senden hiç hayır görmedim'' demeye başlar.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (1/194, 195), Buhari (29, 431, 748, 1052, 3202, 5197), Müslim (907) ve Ebu Davud (1189) rivayet ettiler.

 

 

 

7925 (2)- Abdullah b. Abbas der ki: Güneş tutulunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaki müslümanlara namaz kıldırdı. Namazda kıyamda Bakara Suresi'ni okuyacak kadar uzun durdu. Sonra uzunca bir rüku yaptı. rükudan kalkınca bir öncekinden kısa, ama yine uzunca kıyamda durdu. Sonra bir öncekinden daha kısa, ama yine uzunca bir rüku yaptı. Sonra secdeye gitti. Secdeden kalktıktan sonra bir önceki kıyamdan kısa, ama yine uzunca kıyamda durdu. Sonra bir öncekinden daha kısa, ama yine uzunca bir rüku yaptı. rükudan kalkınca bir öncekinden kısa, ama yine uzunca kıyamda durdu. Sonra bir öncekinden daha kısa, ama yine uzunca bir rüku yaptı. Sonra secdeye gitti. Sonra da namazı bitirdi.

Namazı bitirdiğinde güneş açılmıştı. Namaz sonrası: ''Güneş ve Ay, Allah'ın ayetlerindendir. Hiç kimsenin ne ölümüne, ne de doğumuna tutulmazlar. Onların tutulduğunu gördüğünüz zaman Allah'ı zikredin'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Namazdayken bir şeyi alır gibi yaptığını, ayrıca biraz geriye çekildiğini gördük" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Namazdayken cenneti gördüm ve salkımlarından birine dokundum. Şayet o salkımı alsaydım dünya döndükçe ondan yerdiniz. Cehennemi de gördüm ki bugünkü gibi korkuncunu asla görmüş değildim. Cehennem ahalisinin çoğunun kadınlardan olduğunu da gördüm. '' Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Neden?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Nankörlüklerindenl1 buyurdu. Ashab: "Allah'a karşı nankörlükleri mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hayır! Ama yakınlarına ve yapılan iyiliklere karşı nankörlükleridir. Kadınlardan birine bir ömür iyilikte bulunsan sonra da senin bir kusurunu görse: ''Senden hiç iyilik görmedim'' demeye başlar. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7926 (3)- İbn Abbas der ki: "Güneş tutulduğunda Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ashabına namaz kıldırdı. Namazda uzunca bir süre okuduktan sonra rükuya gitti. rükudan kalktıktan sonra yine bir süre okudu ve rükuya gitti. rükudan sonra iki secde yaptı ve kalktı. Kalktığında yine kıraatini yapıp rükuya gitti. rükudan sonra iki secde etti. Bu şekilde Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} iki rekatı dört rüku ve dört secde ile kıldırmış oldu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1046), Ebu Davud (l1S1) ve Nesai (3/129) rivayet ettiler.

 

 

 

7927 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} güneş tutulmasında (iki rekatlık) namazı sekiz rüku ve dört secde ile kıldı."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Başka kanalla İbn Abbas'tan Müslim, Nesai ve Ebu Davud rivayet ettiler.

 

 

 

7928 (5)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş tutulmasında iki rekatı sekiz rüku ile kıldırdı. Bu namazda kıraati yapıp rükuya gitti. rükudan kalkınca kıraatini yapıp yine rükuya gitti. rükudan kalkınca yine kıraatini yapıp rükuya gitti. rükudan kalkınca yine kıraatini yapıp rükuya gitti. Sonra secde etti. İkinci rekatı da bu şekilde kıldırdı."

 

[Zayıf]

 

 

 

7929 (6)- İbn Abbas der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında güneş tutulması (küsuf) namazı kıldım. Bu namazda Kur'an'dan yaptığı kıraatin tek harfini bile duymadım."

 

[Hasen]

 

Heysemt, Mecmau'z-Zevaid'de (2/207) Ebu Ya'la ve Taberanl'yi kaynak göstererek zikretti.

 

 

 

7930 (7)- İbn Abbas der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında güneş tutulması (küsuf) namazı kıldım. Bu namazda yaptığı kıraatin tek harfini bile duymadım."

 

[Hasen]

 

 

 

7931 (8)- İbn Abbas bildiriyor: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş tutulması namazını kıldırırken yaptığı kıraatin tek bir harfini dahi işitmedik."

 

[Hasen]